4. Dop
- Församlingarna i Kyrkslätt rekommenderar att dop hålls i kyrkor. Tack vare det större utrymmet i kyrkan är det lättare att förverkliga anvisningar om avstånd mellan anhöriga. I kyrkans utrymmen är också de under coronavirusepidemin förhöjda kraven på hygien enklare att förverkliga.
- Dopet kan också ordnas hemma, men samma principer om att samlas gäller för dop i hem. Högst 10 personer får delta i dopförrättningen (antalet inkluderar prästen, kantoren eller församlingsmästaren).
- Barnet måste vara registrerat i Befolkningsregistersystemet inom tre månader. Själva dopet kan skjutas upp och dopet kan då förrättas vid en senare tidpunkt som är lämplig för familjen.
- Betydelsen och innehållet i dopet är densamma även om barnet döps lite senare.
- Dopet kan spelas in eller strömmas, vilket betyder att flera personer kan följa med och delta även om de inte befinner sig fysiskt på samma plats. De personer som deltar online kan aktivt ta del i tillfället genom att tända ljus och delta i bön. Om olika sätt att delta och i andra frågor kan du fråga mera av den förrättande prästen.
- Församlingen arrangerar inte foto- eller videotjänster eller personal för att fotografera. Anhöriga kan fotografera/filma med egen utrustning eller köpa tjänster från företag i branschen.
- Det är viktigt att säkerheten för både församlingsborna och anställda beaktas vid förrättningen.
5. Begravningar
- Begravningstjänster inkluderar välsignelser och begravningar. Jordfästningen är en kyrklig förrättning. I Kyrkslätt ordnas begravningar antingen i Haapajärvi kapell, i St. Mikaels kyrka i Kyrkslätt eller på kyrkogården (kistbegravning). Välsignelse av kista förrättas på begravningsplatsen i kyrkan eller i ett begravningskapell.
- Vid välsignelse av kista i kyrka eller i kapell då kistan förs till krematoriet för kremering gäller utrymmets antal närvarande.
- Medan undantagstillståndet gäller, kan den avlidna kremeras före välsignelsen. Välsignelsen av askan kan ordnas senare. De anhöriga kan bestämma ifall minnesstunden ordnas i samband med välsignelsen eller vid en annan tidpunkt.
- En minnesstund är ett tillfälle som ordnas av anhöriga och kan hållas samma dag som begravningen.
- Både begravningen och minnesstunden kan spelas in eller strömmas, vilket betyder att flera personer har möjlighet att följa med. Under en strömmad minnesstund kan personer som deltar online vara närvarande genom att tända ett ljus där de är och genom att delta i bönen. Även blommor kan läggas ner för dem som inte är fysiskt närvarande. Det finns många andra sätt att delta i sorg. Angående dessa och andra frågor kan du kontakta den förrättande prästen.
- Församlingen arrangerar inte foto- eller videotjänster eller personal för att fotografera. Anhöriga kan fota/filma med egen utrustning eller köpa tjänster från företag i branschen.
- Välsignelser eller kistbegravningar kan inte flyttas. Församlingarnas antal tillgängliga kylrum är begränsat.
7. Enskild nattvard
Anvisningar för att ge enskild nattvard har getts och är i kraft under coronavirusepidemin. Om någon ligger för döden eller på ett annat sätt befinner sig i en nödsituation och vill ha en nattvardsgång, ska nattvard, på begäran, ordnas av församlingen. Dessa situationer måste bedömas från fall till fall och den särskilda försiktighet som olika boendeformer och vårdinrättningar föreskrivit i särskilda anvisningar ska tas i beaktande. I andra än i detta slag av yttersta nödfall, behöver det finnas tunga grunder för enskild nattvard.
I dessa situationer, kontakta under vardagar pastorskansliet.
9. Det andliga livet och stödet på webben:
Om du är sjuk, i karantän eller på annat sätt undviker stora folkmassor, hitta du andakter, tröst och annat andligt material på kyrkans webbplats
8. Bokning av kyrkliga förrättningar och kontaktuppgifter
Kyrkoherdeämbetena och gravtjänsterna betjänar nu under coronavirusepidemin endast per telefon eller epost måndag - torsdag kl 9-15.
Via kyrkoherdeämbetena bokas kyrkliga förrättningar (bröllop, dop och jordfästningar). Ni kan också ta kontakt och fråga om ämbetsbetyg och hindersprövningar. Kyrkoherdeämbetets kontaktuppgifter är telef.nr 040 350 8213 och epost är kyrkslatts.svenska.forsamling@evl.fi.
Kyrkslätts kyrkliga samfällighets gravkontor betjänar vid ärenden som gäller gravplatser och urnebisättningar. Gravkontorets kontaktuppgifter är telef.nr 040 585 5688 eller kirjaamo.kirkkonummi@evl.fi .
10. Familjerådgivning
Vi erbjuder samtalshjälp och tidsbeställning via numret 0400 889 315
måndagar kl. 13-14 och torsdagar kl. 10-11
Du kan diskutera om din parrelation, familj och människorelationer med familjerådgivaren. Du kan lämna dina kontaktuppgifter på svararen och då kontaktar en familjerådgivare dig.
Vid nuläget träffar vi kunder i förstahand via videoförbindelse och telefon.
Diskussionstider som erbjuds av familjerådgivning är vanligtvis mellan kl. 8-16.
11. Trygg i våra utrymmen
Vi rekommenderar att ansiktsmask används vid församlingarnas sammankomster. I första hand köper församlingsborna själva sina ansiktsmasker, men har man inte en sådan med sig, kan man på begäran få en i församlingarnas lokaler. Institutet för hälsa och välfärd THL:s rekommendation om ansiktsmask gäller personer över 15 år.
Vid gudsjänster, kyrkliga förrättningar och övriga församlingssammankomster som hålls i Kyrkslätts församlingars lokaler följer vi fortfarande myndigheternas rekommendationer.
Lokalspecifika begränsningar av antalet deltagare gäller, så att vi kan hålla tillräckligt långa säkerhetsavstånd.
God handhygien är fortfarande viktig - och är man sjuk ska man inte delta i församlingens verksamhet på plats.
Så här tar vi vid alla församlingssammankomster hand om vår egen och varandras säkerhet!
Det är bra att undvika handskakning när infektionssjukdomar är i rörelse. En vänlig hälsning behöver inte beröring.
Vårt mål är att göra våra utrymmen säkra för alla.
12. Informering av ändringar
Vi informerar på hemsidan så snabbt som möjligt om det sker ändringar. Även i den sociala median, Kirkkonummen Sanomat och enligt behov rakt till deltagarna.
Situationen i Finland och i Kyrkslätt kan ändra, vilket kan innebära att anvisningarna kan ändra snabbt. Församlingarna i Kyrkslätt följer upp situationen noggrant och informerrar om ändringar.