Andra världskrigets inverkan på Kyrkslätt och Kyrkslätts kyrka
I september för 80 år sedan fick Kyrkslättsborna tråkiga nyheter. De var tvungna att ta farväl av sin hembygd, sitt hem och sin hemkyrka. I vapenstilleståndsfördraget i Moskva mellan Finland och Sovjetunionen ingick bland annat att Sovjetunionen skulle tvångsarrendera en stor del av Kyrkslätt med omnejd i 50 år. Invånarna i området fick tio dagar på sig att lämna området. Människor, boskap och egendom flyttades dag och natt med hästar, bilar, tåg, båtar och till fots. Porkala arrendeområde övergick till Sovjetunionen 29.9.1944.
Även Kyrkslätts kyrka övergick i Sovjetunionens besittning, varför kyrkan måste tömmas på sakralföremål och kyrkokonst. Lennart Segerstråles stora glasmålningsfönster, som blev klara på 1930-talet, och de stora takkronorna, kyrkklockorna och mycket annat flyttades i säkerhet till Haapajärvi kyrka i norra Kyrkslätt.
Den sista gudstjänsten i Kyrkslätts kyrka hölls söndagen den 24 september 1944, varefter kyrkan tömdes.
Att förlora sin hembygd, sitt eget hem, sin hemkyrka och de hädangångnas gravar innebar en djup sorg. En sorg som kanske i generationers minnen och berättelser lever kvar än idag.
Tisdagen den 24 september 2024 kl. 18 hålls en tvåspråkig minnesandakt i Kyrkslätts kyrka. Vi minns dem som tvingades flytta bort från sin hembygd. Vi minns också dem som inte längre kunde återvända, trots att arrendeområdet återlämnades i förtid efter tolv år 1956. Vi minns med tacksamhet dem som varit med om att bygga kyrkan och Kyrkslätt före krigen och efter dem.
Du är varmt välkommet till minnesandakten med anledning av att 80 år förflutit sedan Porkala arrendetid började. Andakten hålls tisdagen den 24 september 2024 kl. 18 i Kyrkslätts kyrka, vars historia även den bär spår av världskriget.
Källa: Wikipedia, Yle.fi (Levande arkiv)
19.9.2024 12.27